top of page

Oslava slunovratu: tanec mezi světlem a tmou

Shromážděme náš letenský kmen, zapalme svíčky, vytáhněme krystaly, protože nejtemnější noc roku je tu! :D V sobotu 21.12. v Jóga Letná od 18:45. Rezervovat můžeš tady.


Oslavme spolu zimní slunovrat, posvátnou noc, kdy se ženy po staletí schází u oslav života, oslavy světla u hořícího ohně. S růžolícími tvářemi, žhnoucím srdcem a plesajícím duchem. Většina kultur tento postupný návrat světla tradičně slaví a pro jogíny znamená slunovrat čas na objevení světla uvnitř, na zažehnutí jiskry, která bude pohánět naše záměry pro nadcházející rok.


Slunovrat, návrat slunce, nebo z latiny „stojící slunce“, je nejkratším dnem v roce (jo, od 22.12. budou dny zase světlejší). Některé tradice oslavují tento čas jako triumf světla nad temnotou (takový ten ohraný příběh mezi dobrem a zlem), ale…


Je nezbytné ctít temnotu.


Zpomalit navzdory svátečně vánoční mánii.


Zastavit se a v tichosti reflektovat…, aby náš další pohyb vpřed byl naplněn světlem a záměrem!


Zima nabízí překrásný, přirozený čas k introspekci. K práci s vnitřními stíny i poznávání našich kostlivců.


Oslavme temnotu stejně radostně, jako vítáme návrat záře slunce, protože potřebujeme obojí! Jsme nesmazatelnou součástí přírody, součástí vesmíru samotného a spojení s jeho rytmy nemůžeme uniknout. 


Proto jsem pečlivě poskládala jógovou praxi, která zahrnuje moje oblíbené pranajámické techniky, jinové i jangové ásany. V jangové části se budeme soustředit na uzemnění – hlavní kvalitu, kterou během zimních měsíců, vánočního ruchu a rušného pobíhání chceme kultivovat. Jinová esence přinese pomalost, sebereflexi, vnímavost a cyklický návrat ke světlu restorativními ásanami za plné podpory pomůcek a aromaterapie. Nakonec pomocí meditace, vizualizace, proudu vědomí a rituálku si sepíšeme přání a záměry na rok 2020.


Doufám, že se vám bude líbit a přeju hodně štěstí na této divoké, úžasné a světlaplné cestě!

158 zobrazení
bottom of page