top of page

Equilibrium – čas semínek nové budoucnosti

Má kamarádka, jógínka, čakra mástr, kouč a prostě jedna z nejinspirativnějších lidí, co znám, Lucie Scha, Tě zve na náš společný workshop! Koncem září, 26. - 27. 9. Tě provedeme víkendem plným praxe, teorie – povede Lucie a já v sobotu– a tvoření keramické bohyně – povede tvořivá kouzelnice Katka Bo v neděli. Čti dál... A Lucie, děkuji za nejkrásnější text a tuto pozvánku...

Babí neboli indiánské léto, kdy sklízím vlastní úrodu a užívám si poslední hřejivé doteky slunce je z energetického hlediska období ideální pro usebrání se – zjemnění se v přítomnosti, napojení na vnitřní inteligenci a zaslechnutí šepotu z úst múz, které nám odkrývají naše tužby životního úsilí. Equilibrum vnitřního a vnějšího světa.


Čas bezčasí, které nemá svoji bohyni, neboť sklízím a děkuji za všechny dary přírodě (a sobě). Nejen za plody jablek, hroznů nebo zlatavých lánů cereálií a z nich vycházející hodokvasy, vinobraní a sousedská veselí, ale také za všechny zážitky minulého období. Vše, dobré i to méně dobré, co mě minulý rok i v životě potkalo se snažím brát s nadhledem a beru jako dar potřebný pro můj růst, který přijímám v rámci pozitivního pohledu na sebe.


Stačí si připomenout vision questy indiánských kmenů ale i oslavy bohyň Mabon (bohyně středu podzimní sklizně), Mokoš (bohyně podzimní rovnodennosti) a Bambhy (bohyně vděku naší matce Zemi), které jsou ochranitelky tepu Země a vzdávají ji na podzim hold zabalením do krásného pestrobarevného hávu, než se s námi rozloučí na zimu.



Reflektuji, že končí horké období pitty (voda a oheň), nyní postřehnutelné jako zážeh v podobě světelné záře ve vodě a s ním jedinečná příležitost chytit druhou mízu. Využít potřebou vláhu z pomalu se prodlužujících nocí vyrovnávající délku všedních dní a pochytat sílu posledních slunečných paprsků, která dává nově zasazeným semínkům možnost ještě letos zakořenit, na přelomu roku zkalibrovat směr a nejpozději na jaře vzklíčit.


Nejedu teď na plný koule, ale posiluji agni – vnitřní oheň, který nám pomáhá zažehnout vize a strávit dlouhodobé plány. Dopřát si okusit právě utržené plody plné nejintenzivnější šťávy, posílit imunitu a zeptat se přitom sami sebe: zda to, co tvoříme a čemu se věnujeme nám přináší radost a štěstí?



Zatímco novoroční předsevzetí jsou z energetického hlediska nesmysl, jelikož si je dáváme v nejvíc temném období, kdy již jedeme ze zásob a máme nejméně sluneční energie potřebné k realizaci změn. Naopak nyní v období, kdy sklízíme úrodu předchozího roku, ukončujeme projekty a rozhodujeme, jak s plody naší života a práce naložíme a je proto příhodné se ptát:


Z čeho si vytvoříme zásoby?

Od čeho se naopak potřebujeme očistit?

Co nového zasejeme?


Odpočiň si oslavou, skliď plody svého úsilí a zasej své semínko budoucnosti!


Část první: co nás čeká?


Meditace bohyně Bambhy – srdeční tep a vstup do svého stromu = sebe sama jakožto součásti vděku přírody tady a teď v období babího léta, kdy nalézáme harmonii mezi vnějším a vnitřním světem plném vyrovnanosti a hojnosti.

Vyjádření vděčnosti – My List of Grattitude – pomáhá nám zaměřit se primárně na to pozitivní, které není samozřejmé a vyvažuje naši posílenou schopnost zaměřovat pouze na to špatné, tj. překonává srovnávání se, černobílé vidění světa a přispívá k našemu sebevědomí a radosti ze života.


Samaya pránájáma – vyrovnávací dechová praxe, která podle starých védských textů slibuje, že pokud se nám podaří vyrovnat vzestupnou vlnu nádechu a sestupnou vlnu výdechu, dostaneme dárek.


Zasévání nových semínek – 7 stupňový Consious Goal Setting program – jak se naučit zvědomit své „skutečné záměry“ a následně je zasévat a pěstovat tak, abychom se přitom vyvarovaly našich neviditelných vnitřních škůdců, které nám v jejich pěstování brání.


Co se naučíme?


Většina lidí se svých novoročních cílů vzdá do poloviny ledna. Je to proto, že si jednak kladou za cíl mnoho změn, a navíc ještě v nešťastnou dobu. Tolik cílů si dáváme ze špatných důvodů. Stanovení nových cílů v nás často živí dočasné nadšení – ne vědomé odhodlání. Během kurzu se naučíš, jak se vyhnout nejčastějším nástrahám, přeorganizovat a upřednostnit své cíle pomocí wellness rámce a vědomě se pustit toho, co ti již neslouží. Budeme společně hledat své vlastní vyšší smysly tak, že si najdeme svá PROČ a definujeme své základní hodnoty. Dozvíš se také, jak učinit každý svůj cíl dostatečně konkrétním, vybudovat síť podpory, prolomit bloky a vypořádat se s pokušením a oběťmi. Nakonec si pomocí strategie vyživené vnitřní silou vypracuješ akční plán, abys mohla přistoupit ke skutečném smyslu a účelu plánu celého usebrání – udržitelné akci.


Na co se dál těšit?


Očista Yerba Santa, posílení šípkovým čajem, ručně pletené ponožky od babičky a možná i přítomnost posvátné lišky, která upře naši pozornost na to, co my nevidíme.

Část druhá: Zhmotnění vnitřní bohyně


Vytvoříme si hliněnou připomínku sebe sama jakožto bohyně, která si již prošla ohněm a dosáhla svého vnitřního záměru. Prožijeme si tak naplnění své opravdové tužby, čímž si ji podržíme ve svém srdci a neztratíme ani z očí. Poslouží nám navíc jako talisman na dlouhodobé cestě k vlastnímu equilibriu vnitřního a vnějšího.


Katka Bo píše: v prvním dni workshopu si budeš moci vizualizovat svou vnitřní bohyni. Jaká pak asi bude, co bude symbolizovat?


Bojovnici, Matku, Éterickou bytost, Svůdnost, Ženskost, Plodnost, Krásu, Harmonii, Umění, Lásku…všechno dohromady nebo něco úplně jiného?


Pojďme se v další části workshopu společně uvolnit, navázat na předešlý den, nacítit svou ženskost a zhmotnit v podobě keramických sošek vizualizaci sebe jako bohyně, která již svých cílů dosáhla. Soška nám jako hmotná věc bude dodávat sílu a připomínat naše zaseté semínka.


Keramika byla součástí rituálů a spirituálního světa již od pradávna. Malé sošky žen s velkou symbolikou vyrobené už v dobách paleolitu byly nalezeny po celé Evropě. Pojďme na toto téma navázat a vytvořit si vlastní sošku s velkou symbolikou pro nás samotné.


Co nás čeká?


5-6 hodin „práce“ na 2 keramických soškách

Jedna větší (cca 20 cm) a druhá jako kapesní talisman, který můžete nosit vždy při sobě

Malé občerstvení v podobě kávy, čaje a domácího koláče

Co se naučíme?


Základy práce s hlínou

Základní poznatky o keramické tvorbě. Pro ty, kteří s hlínou ještě nepracovali, výrobu doplním i teoretickými informacemi.

Základy dekorování – budete moci použít techniky jako sgrafito, malba engobou, vykrývání


Materiál:


Hlína: K dispozici bude černá šamotová hlína, která po výpalu působí až rituálně, jakoby prošla ohněm

Dekorování: bíla engoba - poslouží k pomalování vašich bohyň v případě, že by vaše vizualizace obsahovala symboly atp.


Místo a čas konání


keramická dílna v Bořivojové 114 – vchod z ulice, 27.9.2020, 14-19 (20) h.



CENA celého kurzu: 1500 Kč/osoba


Cena kurzu obsahuje:


Lektora, který vás celým procesem provede

Materiál na výrobu sošek

2 výpaly

Materiál k dekoraci

Malé občerstvení (káva, čaj, domácí koláč)


Vyzvednutí vypálených sošek:

Vyzvednutí sošek proběhne v závisloti na rychlosti sušení a 2 výpalech cca 2 týdny po workshopu. Po osobní domluvě lze vyzvednout přímo v dílně nebo mohu předat před Andrejčinou lekcí v Joga Letná.


S sebou:

Zástěra nebo staré tričko, u kterých nevadí, že se ušpiní


Kapacita je pouhých 6 bohyň. Proto prioritně zveme k účasti kamarádky, které se účastní zářijové výzvy 10 dní k pokoji.


Pokud se chceš připojit na zářijovou výzvu:

napiš mi na dejsipokoj@gmail.com, že máš zájem se přidat na zářijovou výzvu!

svůj příspěvek 1080 Kč odešli na č.ú. 1967237053/0800

já Ti pošlu link a Ty se připojíš do Facebookové skupiny výzvy

do mailu ještě napiš, že máš zájem o Equilibrium, jehož cena je 1500 Kč (méně už to opravdu nešlo!).

Napiš hned!


Om om,

Lucie, Katka a Ája




145 zobrazení
bottom of page